Meer emotie in een verhaal: leer creatief schrijven

3.1K

Wanneer je een verhaal schrijft, dan wil je de lezer meenemen naar een andere wereld. Ze moeten zich één voelen met de personages en ze leren kennen alsof het hun eigen vrienden en vijanden zijn. Ook wanneer je storytelling voor marketingdoeleinden toepast, heb je te maken met het meenemen van de lezer naar een andere wereld. Of je nu functioneel schrijft, een kort verhaal of een prachtige roman schrijft: emotie is essentieel. 

Het wiel van emoties is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Vind goede synoniemen voor emoties en combineer de juiste gevoelens met de juiste emoties. Het goed kunnen benoemen en interpreteren van emoties is als schrijver van groot belang. Maak kennis met het wiel van emoties en zet het in om meer emotie in je verhaal te verwerken.

Hoe laat je lezers een emotie voelen?

Je wilt niet op-z’n-basisschools stoppen bij: ‘Hij was boos.’. Als je in je hele verhaal op zo’n manier emoties omschrijft, dan raak je de lezer niet. Het blijft wat passief, je neemt ze niet mee in de ervaring. Om de emotie kracht bij te zetten, maak je gebruik van ‘bij-emoties’. Emoties die de hoofdemotie ondersteunen. In het wiel van emotie vind je welke ‘bij-emoties’ het hoofdgevoel raken. Er zijn bovendien enkele vragen die je jezelf kunt stellen om wat meer context voor de emotie te creëren:

  • Wat is de oorzaak van de emotie?
  • Waar kan de emotie mee verward worden?
  • Hoe kan iemand reageren?
  • Welk effect heeft de emotie op omstanders?
  • Wat zegt de emotie over het karakter van het personage?
  • Wat is het gevolg van de emotie?

“Het was alsof de wereld voor één lange seconde helemaal stilviel. Hij voelde het bloed door zijn lijf razen en hoe zijn hart als een bezetene in zijn borstkas dreunde. De wereld vervaagde tot het een zwarte waas was. Woest was hij. Met zijn vuisten gebald, hoorde hij de stem in zijn hoofd schreeuwen. ‘Wie denkt ze wel niet dat ze is. Hoe durft ze. Waar haalt ze het gore lef vandaan om mij te beschuldigen van zoiets?!’ Hij haalde diep adem en sloot zijn ogen om de waas voor zijn ogen weg te krijgen. Hij zou zich niet laten kennen.”

wiel emoties 1 1024x1024 - Meer emotie in een verhaal: leer creatief schrijven
Klik op het Wiel van Emoties voor de grote (printable) versie

Hoe gebruik je het wiel van emoties?

Het wiel is handig wanneer je vastloopt in je verhaal. Zoals je ook verhaaldobbelstenen hebt of writing prompts. Het is een simpel trucje om je wat frisse energie te geven. Zoek de hoofdemotie waar het om draait en bekijk de bijbehorende emoties en gevoelens. Grote kans dat de inspiratie al direct binnenkomt.

Meer handige schrijfhulpmiddelen

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees de disclaimer voor meer informatie. Alle foto’s zijn eigendom van de respectievelijke Etsy verkopers – op de headerfoto & Pokémon, Gotta Catch ‘em All na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close