De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

1.2K

Het moment dat je begint aan een nieuwe journal is iedere keer weer een magisch moment. Je haalt het folie van ’t boekje en opent de kraakheldere, nette bladzijdes van je journal. Pagina’s waarvan je direct al weet dat het de enige keer is dat ze er allemaal zo netjes uitzien. Daarna kun je aan de slag. Maar waar begin je? Het kan best intimiderend zijn om die eerste lijnen in je nieuwe journal te zetten. Je wilt het immers netjes aanpakken en proberen om dat deze keer wel echt vol te houden. In dit artikel nemen we je stap-voor-stap mee door het proces van een nieuwe journal starten. We adviseren je over de set-up en laten je lay-out inspiratie zien. Ben je er klaar voor? Pak je journal en we gaan aan de slag!

bujo inspiratie freepik 1 1024x683 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Wat heb je nodig voor een journal?

Het hele korte antwoord: een notitieboekje en een pen. Met deze twee items kun je een hele efficiënte journal bijhouden. Wil je graag meer uit je journal halen? Laat je dan inspireren door de onderstaande lijst.

Een journal

Het zal je niet verbazen, maar voor een journal heb je natuurlijk wel een journal nodig. Zoals gezegd kun je daar een willekeurig notitieboekje voor gebruiken, maar onze voorkeur gaat uit naar een boekje wat ook geschikt is voor het type journal. Kies je voor een creatieve journal waarin je met verschillende materialen werkt? Dan heb je steviger papier nodig dan wanneer je enkel met pen en potlood werkt. Ook kunnen formaat, het aantal pagina’s, de grid-afstand en de kleur van het papier meewegen in je beslissing. Om je een handje te helpen hebben we een overzicht gemaakt van gangbare journals en hun eigenschappen.

Mijn Bullet Journal*Hieroglyphs*MUS Creachick*
FormaatA5A5A5
KaftZachtHardHard
Pagina’s260192224
Flat layNeeJaJa
SluitingGeenElastiekElastiek
PapierkleurCrèmeIvoorwitCrème
Papierdikte100 gram100 gram100 gram
Voorgedrukte pagina’sJaJaNee
LeeslintJaJa, 3Ja, 2
Opbergvakje NeeJaJa

Schrijfwaren

Bij een simpele journal is een balpen en potlood al afdoende. Wil je ook met fineliner, kleur of andere materialen werken? Controleer dan altijd of er al mensen zijn die jouw gekozen pen of stift al een keer getest hebben. Youtube staat vol met handige testvideo’s die je op weg kunnen helpen. Schrijfwaren die veel gebruikt worden door journallers zijn:

Fineliners

Stiften

Extra’s

  • Lijmrollers (o.a. te koop bij Action)
  • Liniaal
  • Washitape*
  • Plaatjes (ook wel te vinden onder ‘scrapbooking’)

Stap-voor-stap set-up van een journal

Voor de set-up van een journal nemen wij graag de Bullet Journal Method als uitgangspunt. We schreven al eerder over deze methode en waarom je ’t zou moeten gebruiken in je journal. Het boek is ook een aanrader als je nog dieper de materie in wilt. 

Met de basis op zak gaan we langs de verschillende onderdelen. Het staat je uiteraard vrij om onderdelen achterwege te laten, toe te voegen of op een andere plek te zetten. Het is immers jouw journal!

De stap voor stap gids voor de set up van een nieuwe journal lay out inspiratiendb2 1024x768 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Index

De index is de inhoudsopgave van je journal. Deze pagina zal een ‘levend document’ zijn waarin je steeds bijwerkt op welke pagina’s je welke lay-out gekozen hebt. De meeste journals zijn ongenummerd, dus zorg ervoor dat je handmatig nummert om optimaal gebruik te kunnen maken van een index. Tot slot dient een index vooral functioneel te zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er niets gezelligs van kunt maken. 

De stap voor stap gids voor de set up van een nieuwe journal lay out inspiratiendb3 1024x768 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Key

De key voeg je maar één keer toe aan je journal en kun je op verschillende plekken verwerken. In de key vind je namelijk de legenda van je journal. Daarin staan de door jou gebruikte symbolen en hun betekenis op een rij. Je kunt de key helemaal voorin verwerken, maar je kunt er ook een uitklapbare pagina van maken die je achterin je journal plakt. Zo kun je tijdens het werken de key naast je houden.

Titelpagina

De titelpagina is voor veel mensen de jaaropener. Hier zie je om welk jaar het gaat of wat er precies in deze journal besproken wordt. Je kunt er immers ook voor kiezen om journals te gebruiken voor je verschillende werkzaamheden en daarbij niet het jaar, maar het onderwerp leidend te maken. In ons geval zou dat bijvoorbeeld de titelpagina ‘Studio VAW’ worden. Deze titelpagina gebruik je dus maar één keer: aan het begin van de journal.

Year at a glance (future log)

Wanneer je kiest voor een journal op basis van data, dan is een ‘year at a glance’ (ook wel de future log genoemd in de Bullet Journal Method), de eerstvolgende pagina in de set-up. Hier zie je een kleine kalender van alle maanden met bij iedere maand ruimte om de hoogtepunten op te schrijven. Erg handig wanneer je niet vooruit werkt en pas een nieuwe maand in je journal begint, wanneer je maand ook daadwerkelijk start. In de year at a glance kun je de belangrijke informatie alvast opslaan. Zorg dan ook dat je altijd even dit overzicht nakijkt voor je een nieuwe maand invulling geeft.

De stap voor stap gids voor de set up van een nieuwe journal lay out inspiratiendb6 1024x768 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Trackers (goal setting)

Bij trackers kun je het zo gek niet bedenken of het bestaat. Van je social media volgers tot slaap naar de films die je dit jaar gekeken hebt. Je kunt alles bijhouden. Sommige journallers tracken informatie per maand en anderen geven juist de voorkeur aan jaardoelen. De jaardoelen kunnen ook grotere plannen zijn. Denk daarbij aan SMART-doelstellingen die je graag wilt behalen. In je journal kun je bijhouden hoe het ervoor staat en jezelf herinneren aan de reden dat je dat doel graag wilt behalen.

De stap voor stap gids voor de set up van een nieuwe journal lay out inspiratiendb 1024x768 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Titelpagina

Nogmaals een titelpagina. Je moet de maand immers aftrappen met een mooie openingspagina. Deze pagina’s zie je veel voorbij komen bij de creatievelingen onder ons. Hier wordt vaak het thema aangegeven dat die maand krijgt. Dat kan van één kleur tot botanical tot de jaren 70 zijn. Hou je van een simpele journal? Dan is deze titelpagina simpelweg functioneel. Zo zie je in één oogopslag waar de vorige maand stopt en de nieuwe maand begint. 

De stap voor stap gids voor de set up van een nieuwe journal lay out inspiratiendb4 1024x731 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Monthly log

Naast de titelpagina kun je hier ook een maandoverzicht maken. Op één of twee pagina’s verwerk je alle dagen van de maand en laat je ruimte om de hoogtepunten op te schrijven. Deze spread is vooral fijn wanneer je jouw journal als een dagboek gebruikt. De volgende spreads (daily logs) zijn dan pagina’s met veel tekst en/of beelden. Het is daardoor niet altijd duidelijk wat je aan agendapunten had. Wil je wel graag de agendapunten in je journal verwerken? Dan is een monthly log een fijn overzicht.

Daily log

De daily log is, net als de trackers, op allerlei verschillende manieren vorm te geven. De één gebruikt het als een handig overzicht voor de to do’s van de dag, terwijl de ander er een dagboek in scrapbooking-stijl van maakt. Wanneer je hier aankomt zul je merken dat het belangrijk is om te weten waar jij je journal precies voor wilt gebruiken. Weet je dat nog niet? Probeer verschillende mogelijkheden uit. Het is immers jouw eigen journal en een plek waar je je creativiteit kwijt kunt. De daily logs kun je alvast indelen door zeven dagen over twee pagina’s te verspreiden. Je kunt natuurlijk ook gaan voor het ‘on the go’ invullen van dagen. 

De stap voor stap gids voor de set up van een nieuwe journal lay out inspiratiendb5 1024x768 - De stap-voor-stap gids voor de set-up van een nieuwe journal (+ lay-out inspiratie)

Lay-out inspiratie

Met de set-up van je journal uitgedacht, is het tijd om na te denken over de manier waarop je de verschillende set-ups gaat indelen. Er zijn allerlei lay-outs te vinden die je kunt gebruiken. De een is geschikter voor de creatieveling en de ander juist voor de praktische werker. Zoals eerder gezegd kun je ook hierbij uitgebreid experimenteren. Durf te testen en kijk wat voor jou het fijnste werkt. En is dat iedere maand wat anders? Dan is dat natuurlijk ook goed!

Om je wat ideeën te geven over de manier waarop je je de set-up van je journal kunt indelen, hebben we inspiratie voor je op een rij gezet. Sla je favorieten op en ga aan de slag.

Aan de hand van deze stap-voor-stap gids moet het je lukken om te starten met een georganiseerde journal. Veel succes!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees de disclaimer voor meer informatie. Alle foto’s zijn eigendom van de respectievelijke Etsy verkopers – op de headerfoto & Pokémon, Gotta Catch ‘em All na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close