Wat is een bullet journal en waar begin je?

1.8K

Bullet journals zijn vooral bekend van de mooie plaatjes op Instagram en Pinterest. Het lijken kleine kunstwerkjes waarin agenda’s, to do-lijstjes en trackers verscholen liggen. De bedenkers van de bullet journal zeggen ook graag dat het een manier is om zowel het verleden, het heden als de toekomst te visualiseren. Een journal kan zowel een productiviteitstool als een creatieve hobby zijn. Ontdek hier wat een bullet journal is en waar je begint als je het zowel mooi als nuttig wilt maken.

“Meet the analog method for the digital age that will help you track the past, order the present, and design your future.”

– bulletjournal.com

De basis: wat is een bullet journal?

Het kan zomaar zijn dat je nog niet wist dat bullet journals van oorsprong helemaal niet zo kleurrijk en creatief zijn. Een bullet journal is een blanco notitieboek (met ‘dots’, als het even kan. Dat maakt lijntjes trekken een stuk eenvoudiger), waarin jij je leven kunt organiseren. In een gewoon notitieboek ontstaat op een gegeven moment chaos, omdat je ‘gewoon’ de volgende pagina pakt, geen paginanummers hebt, geen index en soms met losse blaadjes werkt. In een bullet journal heb je de ruimte én strategie om de zaken in te delen zoals jij ze fijn vindt. Een to-do lijst op de ene pagina en een schetsboek op de volgende? Geen probleem. Een ode aan je favoriete TV-serie van die maand en op de volgende bladzijde een ‘lief dagboek’-moment om je hoofd leeg te maken? Kan! 

bujo techniek 1 - Wat is een bullet journal en waar begin je?

Ik hoor je denken: ‘een notitieboek en een bullet journal.. Dat is toch gewoon hetzelfde?’ Jazeker, je kunt er hetzelfde materiaal voor gebruiken. Heb jij nog een mooie blanco moleskine liggen, dan is er geen enkele reden om een speciale bullet journal te kopen. Wil je all the way gaan, dan raad ik je wel aan om je te verdiepen in papierkwaliteit, omdat je bij lettering/kalligrafie pennen te maken krijgt met ghosting (doordrukken). Het verschil tussen de bujo en het notitieboek, zoals ik ze hier noem, is de techniek die je gebruikt om de pagina’s in te richten.

Waar begin je met een bullet journal?

In tegenstelling tot wat Instagram doet vermoeden, is een bujo geen plakboek. De productiviteit verhogen door minder tijd kwijt te zijn aan aantekeningen, dat is het doel. Wil je spreads en toffe tekeningen maken? Doe inspiratie op, struin door Pinterest en begin gewoon! Wil je je journal ook graag voor productiviteit gebruiken? Dan stellen we je graag voor aan rapid logging.  

bujo key 1 1 - Wat is een bullet journal en waar begin je?

Rapid logging

Rapid logging is niets meer dan symbolen koppelen aan je aantekeningen waardoor je alles sneller gedaan krijgt. Wanneer jij een aantekening opschrijft, zet je daar direct het juiste symbool voor. Zo zie je in één oogopslag wat de bedoeling is. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt, maar dit zijn de symbolen zoals ze het meest gebruikt worden.

Modules (collections)

Zoals gezegd kun je een bullet journal dus helemaal inrichten op jouw werkwijze. Dat doe je aan de hand van modules. Een module kun je zien als een Word template voor een formele sollicitatiebrief: de basis is hetzelfde, maar de inhoud verschilt per keer. De meest gebruikte modules zijn:

  • Index
  • Future Log
  • Monthly Log
  • Daily Log
bujo1 1 1 - Wat is een bullet journal en waar begin je?

Index

De Index module is de inhoudsopgave van je journal. Hierin houd je bij welke modules op welke pagina’s te vinden zijn. In de meeste gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het nummeren van de pagina’s. Je kunt vooruit nummeren (ondankbaar werk), maar ik zou de pagina nummeren op het moment dat je erop schrijft. De Index is een “levend document”. Ofwel, je blijft het bijhouden. De flexibiliteit van een bullet journal is tevens de kracht ervan, dus stap niet in de valkuil van “ik besteed maximaal 2 pagina’s aan mijn future log, dus die schrijf ik alvast op.” Werk je index pas bij als je aan een volgende module begint. 

bujo2 1 - Wat is een bullet journal en waar begin je?

Future Log

Het doel is om je bullet journal behapbaar en flexibel te houden. Dat betekent dat je dus niet alvast een monthly spread (zie hieronder) maakt voor over 6 maanden. Voor afspraken, aantekeningen en to do’s buiten de huidige maand gebruik je een future log. Een van de manieren waarop je dit kunt inrichten zie je hieronder. Ook hier zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, dus experimenteer gerust. De journal moet bij jouw werkwijze passen.

bujo3 1 - Wat is een bullet journal en waar begin je?

Monthly Log

De centrale plek in je bullet journal is de actieve monthly log. Deze bestaat meestal uit een maandoverzicht en een takenlijst. Het maandoverzicht is fijn, omdat je in één oogopslag ziet wat er deze maand staat te gebeuren. Je takenlijst is de plek waar je nieuwe taken vindt, maar ook de taken die je meegenomen hebt uit een eerdere maand. De takenlijst wordt veelal gebruikt als een dumpplek, om je hoofd leeg te maken.

bujo4 1 - Wat is een bullet journal en waar begin je?

Daily Log

Iedere dag begin je met een nieuwe daily log. Ook hier is het niet de bedoeling dat je vooruit werkt. De kans op chaos is heel groot als je ‘alvast’ morgen opschrijft en daarna constateert dat er nog iets bij vandaag moet. De ene dag zal je daily log vol staan met notities, to do’s en andere zaken, terwijl de dag erna maar één regeltje heeft. Dit is bijvoorbeeld ook de plek waar je aantekeningen maakt (met behulp van rapid logging!) tijdens een meeting. 

Ready, set, JOURNAL!

De basis ben je nu mee bekend. Probeer het een tijdje uit, maak het je eigen en voeg modules toe (of schrap ze) die bij jouw leven passen. Dit is ook het moment waarop je een meesterwerk van je bullet journal kunt maken. Als de basis er is, kun je los. Experimenteer met plaatjes plakken, uitgebreide tekeningen maken en oefen op perfecte handlettering titels. Let’s go, time for bujo!

Meer bullet journal inspiratie vind je op ons Pinterest-account.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close