Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

2.5K

Het weekend staat voor de deur. Twee vrije dagen waarin je je terug kunt trekken in je eigen cocon. Hét moment om een creatieve hobby op te pakken. Nog geen idee wat je precies moet doen? We hebben 9 makkelijke creatieve hobby’s voor je op een rij gezet. Stuk voor stuk creatieve bezigheden die je kunt doen na hooguit één ritje naar het winkelcentrum. En om het allemaal nog iets makkelijker te maken, geven we je direct tips voor de uitvoering. Laat je inspireren door deze 9 makkelijke creatieve hobby’s en geniet van een ontspannen weekend!

Maak een 3D fotolijst van je laatste vakantie

Afgeleid van een schaduwbox (ook heel tof om te maken, maar wat meer werk) is er ook het maken van een 3D fotolijst. Je koopt een frame waarbij er ruimte zit tussen de foto en het glas. Die ruimte ga je vervolgens creatief invullen. Je maakt er een soort herinneringendoosje van. Hang bijvoorbeeld een waslijntje op in het frame met kleine knijpers. Print vakantiefoto’s uit als polaroids en hang ze op. Op de bodem van het frame kun je schelpen, stenen of zand neerleggen. Of maak een 3D collage met allerlei toegangskaartjes, plattegronden en andere herinneringen van de reis aan. Voor bruiloften of geboortekaartjes is dit ook een heel tof budgetproof cadeau.

Nodig: 3D fotolijst, lijm, papier en decoraties.

2CDBCA5F 3382 4D9C 8E1F 9923A251D247 1024x768 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Handletter je favoriete quote

Het mooie van handlettering is dat je enkel papier en een pen/stift nodig hebt. De stift waarmee je gaat letteren moet idealiter een dikke en dunne kant hebben (crayola supertips), zodat je die flexibiliteit in de letters krijgt. Heb je echt nog nooit geletterd? Begin dan met het alfabet letteren. Dat kun je doen vanaf een plaatje op Pinterest, maar je hebt er ook boeken en printables voor. Wanneer je het gevoel van de letters in je vingers hebt, dan kun je eens proberen om te freestylen. Kies je favoriete quote experimenteer!

Nodig: papier en stiften (crayola supertips zijn ideaal*, maar ook stabilo heeft goede stiftpunten)

BD153C9A 11C7 4B01 9319 4E5742CF7470 1024x682 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Schrijf een verhaal met behulp van een writing prompt

Uit het niets beginnen met schrijven is lastig. De mogelijkheden zijn zo eindeloos dat je al snel dichtklapt. Gelukkig zijn er om die reden writing prompts in het leven geroepen. Een zin om je verhaal mee te starten, woorden die jij via een verhaal met elkaar moet verbinden of een inspirerend plot die je houvast geeft. Zoek een writing prompt die je aanspreekt en begin. 

Met een writing prompt kan een tekst alle kanten op. De een maakt er een fictieverhaal van, waar de ander na een halve bladzijde al uitgeschreven is. De kunst van schrijven voor je plezier: begin met schrijven en stop niet. Laat je gedachten lopen en blijf typen/hou je pen op het papier. Corrigeren kan altijd nog. Volg je gedachten en zie wat er op papier verschijnt. 

Nodig: Pen en papier of je notitie-app/Google Docs

Check de 30 leukste writing prompts voor creatief schrijven voor inspiratie.

D3C32FF1 90D3 41A8 B667 BE2F51E396AD 1024x768 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Creative (bullet) journalling

Maak een toffe spread na van het STUDIO VAW Pinterestboard. Als je nog niet eerder gejournalled hebt, focus je dan niet op het praktische nut. Kies iets omdat je het leuk vindt. Zelfs als het betekent dat je een december-spread maakt terwijl de mussen dood van het dak vallen in hartje augustus. De truc van een creatieve hobby is immers om dat perfectionistische te laten varen. Kies iets omdat het je leuk lijkt en ga oefenen door het na te maken. 

Nodig: een notitieboekje, een fineliner en afhankelijk van je gekozen spread stiften of kleurpotloden.

E89A7EBF 1680 4A79 B47C FAE455D9FC95 1024x725 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Geef een skyline kleur

Echt niet nadenken over wat je maakt? Kleuren is dan een fantastische keuze. Kies een mooie zwart/wit tekening en leef je uit. Een van onze favoriete thema’s is steden. Kies een mooie skyline en kleur je hoofd leeg. Uiteraard kun je ieder onderwerp kiezen. Het hoeft niet eens een officiële kleurplaat te zijn, zolang je maar vlakken kunt inkleuren. 

Wil je nog minder nadenken, dan is kleuren op nummer ideaal. Daar heb je een aantal kleurboeken van (die ook letterlijk ‘kleuren op nummer’ heten) die bij de meeste boekhandels verkrijgbaar zijn. 

Nodig: kleurplaat en kleurpotloden of stiften

AD43E99C D95A 4D57 A3BD A17F22990BD2 1024x654 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Bak een taart vanaf het begin

Geen kant-en-klaar dr Oetker pakje, maar een taart bakken met losse ingrediënten. Niet alleen smaakt dat veel lekkerder, maar ook vraagt het meer van je creativiteit. Voeg wat extra citroen toe als je citroengek bent, minder de chocolatechips als dat teveel van het goede is of probeer eens met amandelmelk te bakken in plaats van koemelk. Een aantal van onze favoriete recepten:

Nodig: de ingrediënten en benodigdheden van je gekozen recept

78AF94BB 8AF7 4108 B1A4 1157DCEBFFF6 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s
Trinity Verlag in der Scorpio Verlag GmbH & Co.KG / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Maak zentangle patronen

Zentangles zijn een laagdrempelige manier om zelf patronen te maken. Met een papiertje, potlood en een fineliner ben je al klaar om te zentanglen. Je begint met vier puntjes in de hoeken van het papier en verbind deze punten vervolgens met elkaar. In de box die je getekend hebt teken je vervolgens een aantal lijnen. Daardoor ontstaan er ‘tangles’ die je ieder een eigen patroon kunt geven. Wanneer je deze vlakken allemaal ingekleurd hebt, kun je eventueel schaduw toevoegen. Het mooie van zentangles is dat je er ook een hele andere invulling aan kunt geven. Bijvoorbeeld een letter opvullen, cirkels maken of figuren (dieren, mensen, planten) inkleuren. 

Nodig: papier, fineliner en potlood

30673C82 5D78 4CAD A7D8 9B9D3D8F04FF 1024x716 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Maak landschap in perspectief met pen

Gerelateerd aan zentangles zijn pentekeningen. Met één type pen maak je een gedetailleerd plaatje. Landschappen, steden en straatjes lenen zich hier goed voor. Die kun je namelijk in een prachtig perspectief tekenen. Kies een romantisch straatje in Parijs met allerlei bloemen. Of ga voor een druk stadscentrum waarin vele gebouwen staan. En ook hier gaat op: maak het gerust na van een toffe Pinterest of Instagrampost. 

Nodig: pen en papier

FDB2F0FA B951 4855 A165 AA1E0B2A6E2A 1024x764 - Saai weekend? Niet met deze 9 makkelijke creatieve hobby’s

Maak een zine

Een zine is een kleine magazine die je met wat handig knipwerk al vanuit één A4-tje kunt maken. Je kunt het er een tof cadeau van maken. Of wat dacht je van het gebruiken om een van de andere knutsels uit deze lijst te oefenen. Het is een laagdrempelige manier om eindelijk eens je eigen tijdschrift te maken. Je kunt de zine trouwens ook digitaal ontwerpen, mocht je handig zijn in digitaal tekenen en bewerken. 

Nodig: papier, schaar, pen en wat je verder wilt gebruiken om de pagina’s in te vullen.

Welke makkelijke creatieve hobby ga jij uitproberen?

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees de disclaimer voor meer informatie. Alle foto’s zijn eigendom van de respectievelijke Etsy verkopers – op de headerfoto & Pokémon, Gotta Catch ‘em All na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close