10 veelgemaakte beginnersfouten bij borduren (en hoe je ze voorkomt)

9.5K

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat je je iedere hobby eigen kunt maken, is het toch altijd: oefening baart kunst. Ook wanneer je start met borduren zijn er veel valkuilen waar je in terecht kunt komen. Beginnersfouten die je geld, tijd en frustratie kosten. Om ervoor te zorgen dat je nog lang plezier hebt van borduren delen we hier de veelgemaakte beginnersfouten bij borduren. En natuurlijk ontdek je ook wat je kunt doen om deze fouten te voorkomen bij een volgend borduurproject.

Mijn borduursteken zien er ongelijk uit

Welke trein wil je halen? Calm down! Wanneer je opmerkt dat je steken verschillende groottes lijken te hebben, dan is de kans groot dat je te snel gaat. Haal even diep adem en focus je op je werk. Ongelijke steken komen voor bij vrij borduren en zorgen voor een rommelig resultaat. Pauzeer even en ga weer verder als je je goed kunt concentreren. Wanneer je de tijd neemt, is het makkelijker om steken ongeveer even lang te maken. 

Mijn borduurwerk is verkleurd

Zoals je boeken of de bank verkleuren als ze in direct zonlicht staan, zo kan ook je borduurwerk verkleuren. Er is geen weg terug als je draden verkleurd zijn. Voorkomen is daarmee 100% beter dan genezen, dus bewaar je werk op een schaduwrijke plek. 

De stof trekt bij de borduursteken

De wespentailles uit de jaren 20 zijn trots op je. Je weet hoe je iets lekker strak trekt. Gelukkig liggen de jaren 20 lang achter ons en hoeven we onze taille niet massaal in te snoeren. Je borduurwerk hoeft dat dus ook niet. Je draad strak trekken levert een mooi resultaat op, maar je draad op z’n strakst trekken doet dat niet. Zorg dat er een klein beetje ademruimte overblijft, zodat de stof niet nog strakker getrokken wordt dan het al staat in de borduurring.

los borduren freepik 1024x674 - 10 veelgemaakte beginnersfouten bij borduren (en hoe je ze voorkomt)

Mijn borduurwerk zit niet mooi op de stof

Is de stof uitgerekt of gekreukeld? Grote kans dat je de verkeerde stof te pakken hebt. Kies voor een stevige stof die even geweven is. Linnen en katoen lenen zich hier het beste voor. Stoffen die elastisch zijn (bijvoorbeeld een t-shirt), lubberen al snel uit. Je spant de stof immers strak in de borduurring. Daar word je borduurwerk wel strak van, maar je t-shirt zit daarna wat los in z’n vel. Als beginner is de kans groot dat je een foutje maakt. Heb je voor een dunnere stof gekozen, dan kun je deze fouten niet mooi corrigeren. Een goede stof is dus essentieel voor een mooi resultaat.

Ik heb de instructies niet gelezen

De instructies niet gelezen? Logisch dat je borduurwerk er anders uitziet dan op het plaatje. Het kan zomaar zijn dat je een hele andere steek had moeten gebruiken, minder draden nodig had of te weinig garen hebt liggen. Deze open deur is eenvoudig op te lossen: lees de instructies voor je begint!

Ik zie de gaten van de naald in mijn borduurwerk

Wanneer je een te dikke, scherpe naald gebruikt, dan maak je permanente, grote gaten in je stof. Als je vervolgens borduurt met maar één of twee draden, dan is het gat groter dan de hoeveelheid draden die het moeten opvullen. Naast het kiezen van de juiste stof, is het dus ook essentieel dat je de juiste naald kiest. Kies een scherpe naald als je vrij borduurt, zodat je de stof makkelijk kunt doorboren. Ga voor een stompe naald wanneer de gaten er al zijn, zoals bij kruissteek borduren. Laat de dikte van je naald afhangen van de hoeveelheid garen die je gebruikt. 

man borduren freepik 1024x683 - 10 veelgemaakte beginnersfouten bij borduren (en hoe je ze voorkomt)

Mijn borduurwerk zit niet strak op de stof

Gefeliciteerd, je hebt de snelste manier gevonden om je borduurwerk te vernachelen. Zonder borduurring werken is namelijk vragen om een lelijk resultaat. Ieder borduurwerk wordt mooier van werken op een strak gespannen stof. Kruissteek of vrij borduren, het maakt niet uit welke techniek je gebruikt: kies voor een borduurring.

Ik zie de rand van de borduurring, terwijl ik mijn werk eruit gehaald heb

Grote kans dat je de stof te lang in de ring hebt laten zitten. Als je werkt op stof die niet in de borduurring blijft zitten: haal de ring er altijd af als je langer dan een uurtje stopt met borduren! Je laat al snel een afdruk van de ring achter, omdat de stof op z’n strakst gespannen is. Toch een afdruk? Ga voorzichtig met een strijkijzer of een handstomer aan de slag. Doe dit aan de achterkant van je borduurwerk en probeer zoveel mogelijk om de draden heen te werken.

patroon overnemen ndb 1024x731 - 10 veelgemaakte beginnersfouten bij borduren (en hoe je ze voorkomt)

Ik krijg het patroon niet van de stof

Veel manieren om borduurpatronen op stof over te nemen, zijn in meer of mindere mate permanent. Mijn meest gebruikte techniek is de hitte-oplosbare pen*, omdat mijn borduurwerk meestal in de borduurring blijft en ik dan alleen hoef te föhnen na afloop. Toch zie je altijd een zweem van de lijnen die ik getekend heb. Het is daarom heel belangrijk om netjes te werken wanneer je je patroon overneemt. Ga er vanuit dat alle lijnen die je zet volledig bedekt moeten worden door de borduurgaren. Het meest schone resultaat krijg je overigens met de water-oplosbare stift. 

De stof glijdt uit de borduurring

Stof die niet in de borduurring blijft zitten, kan twee redenen hebben:

  • Je gebruikt een hele dunne, gladde stof (zoals zijde)
  • De stof is te klein geknipt

Wanneer je een hele dunne en gladde stof gebruikt, dan glijdt de stof erg snel tussen het hout van de ring door. De truc is om de binnenste ring te bekleden met stof (hoe je een borduurring bekleedt zie je hier). Je creëert daardoor meer weerstand, waardoor de dunne stof beter op z’n plek blijft zitten.

Is de stof te klein? Dan zit er niets anders op dan een kleinere borduurring zoeken of een groter stuk stof knippen. De borduurstof moet altijd iets groter zijn dan het frame, zodat je speling hebt om de stof strak en op de juiste plek te trekken.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees de disclaimer voor meer informatie. Alle foto’s zijn eigendom van de respectievelijke Etsy verkopers – op de headerfoto & Pokémon, Gotta Catch ‘em All na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close