Ontdek de verschillende soorten borduurringen: tips & tricks

3.8K

Borduurringen zijn je beste vriend als het borduren betreft. Het werkt veel makkelijker wanneer de stof (zowel voor vrij borduren als kruissteek) strakgetrokken is. Om je daarbij te helpen, zijn er vele soorten en maten borduurringen te vinden. Of je ze nu tijdelijk gebruikt (om bijvoorbeeld een t-shirt te borduren) of dat ze blijvend zijn. Om je te helpen bij de verschillende soorten borduurringen vind je hier de meest gestelde vragen over verschillende soorten borduurringen!

Welke maat borduurring moet ik gebruiken?

De juiste maat is afhankelijk van het type werk wat je wilt borduren. Sommige patronen adviseren je over de juiste maat en daarmee is de keuze snel gemaakt. Wanneer je vrij aan de slag gaat, dan heb je ook meer vrijheid. Het begint bij de manier waarop je de borduurring wilt gebruiken. Wordt het een blijvend frame of gebruik je het enkel om stof strak te trekken?

Blijvende borduurring

Wanneer de borduurring als permanent frame om je werk blijft zitten, dan is het belangrijk dat het patroon er precies inpast. Hou hierbij rekening met het feit dat bijna alle frames rond (borduurringen) zijn. Het is makkelijk als je direct in het frame werkt dat ook om het werk blijft zitten, maar dit is niet noodzakelijk. Welke ring je kiest, is in dit geval volledig een kwestie van smaak.

Tijdelijke borduurring

Borduur je op iets wat uiteindelijk zonder ring gebruikt gaat worden? Dan is het vooral belangrijk dat de borduurring lekker in de hand ligt. Hoe kleiner de ring, hoe makkelijker ze de hanteren is. Ook is het belangrijk dat je hierbij onthoudt dat niet het volledige patroon in de ring hoeft te passen. Kijk hierbij dus vooral naar comfort.

De meest voorkomende maten borduurringen variëren van 10 tot 26 cm (4 tot 10 inch) doorsnee. Als je blijft borduren, dan is voordeliger om in één keer een set met verschillende maten* te kopen.

borduurring shirt pixabay 1 1024x681 - Ontdek de verschillende soorten borduurringen: tips & tricks

Moet ik de ring tussentijds verwijderen?

Wanneer je werkt met een tijdelijke borduurring, dan wil je natuurlijk niet dat de afdruk van de ring in de stof blijft staan. Wanneer je je borduurwerk een aantal dagen niet aanraakt, is het zaak om de borduurring van de stof af te halen. Hiermee voorkom je dat er een permanente ring in de stof blijft staan. Uiteraard is de ene stof hier gevoeliger voor dan de andere. Het advies is om de ring er echt helemaal af te halen en niet enkel wat losser te draaien. 

Wat als de kleinste ring te groot is?

Er zijn hele lieflijke, kleine borduurwerken te vinden. Zo klein, dat ze niet in de kleinste borduurring blijven zitten. Er zijn verschillende opties om dit probleem op te lossen:

  • Borduren zonder ring
  • Borduurstof aan tijdelijke stof hechten

Borduren zonder ring

Wanneer het werk nog kleiner is dan de kleinste borduurring, dan is het ook vrij goed zelf strak te houden. Bij deze optie is het wel zaak dat je een stugge stof gebruikt, want met de hand zijde vasthouden en ondertussen ook netjes borduren is onbegonnen werk.

Borduurstof aan tijdelijke stof hechten

Wanneer je met kwetsbare stof werkt of toch liever met een borduurring werkt, dan is deze techniek iets voor jou. Borduur met een losse steek de te kleine stof op een ander stuk stof. Wanneer je zorgt dat de andere stof de afmetingen heeft die wel in de borduurring passen, kun je zo toch met een ring werken. Wanneer je klaar bent, knip je voorzichtig de draden van je tijdelijke stof weg.

De spanning van de borduurring aanpassen

De beste borduurringen hebben een schroefje met een opening voor een schroevendraaier. De ring op z’n strakst aandraaien lukt het makkelijkste met behulp van een schroevendraaier. Wanneer je goedkopere borduurringen hebt, mist de inkeping voor een schroevendraaier. Je zult dan met de hand de schroef strak moeten aandraaien. Je kunt hierbij eventueel gebruik maken van een platbektang, zodat je net iets meer kracht kunt zetten. Zorg ervoor dat de stof zo strak mogelijk komt te staan. 

Wat als mijn borduurstof uit de borduurring glipt?

Wanneer je met dunne stof werkt, gebeurt het nogal eens dat de ring de stof niet strak genoeg kan houden. Het materiaal is dan zo glad, dat het door de openingen heen glipt. De makkelijkste oplossing hiervoor is om de binnenste ring te verbinden met een stuggere stof. Beter gezegd: bias binding. Je wikkelt hierbij een katoenen strook stof om de binnenste ring en zet deze vast met lijm. Zo blijft ook dunne stof goed op z’n plek zitten.

Wat zijn de alternatieven voor een borduurring?

Houten en kunststof borduurringen zijn de meest voorkomende manieren om je borduurwerk vast te zetten. Ook zijn vrijwel alle borduurringen rond (logisch, het heet immers ‘ringen’). Een goed tijdelijk alternatief zijn de Q snaps. Met behulp van een Q snap zet je de stof strak zonder dat er een patroon in de stof achterblijft. Een mooie oplossing als je een tijdelijke borduurring wilt gebruiken.

Kies je een permanente borduurring, maar wil je eens iets anders dan hout, kunsttof en rond? Dat is een zoektocht die momenteel nog erg lastig is. Er bestaan wel frames die een andere vorm hebben, maar ze zijn nog niet zo makkelijk verkrijgbaar. 

Hoe voorkom ik kramp in mijn handen tijden het borduren?

Je komt nooit helemaal onder kramp in je handen uit. Dat hoort nou eenmaal bij handwerk zoals borduren. Je kunt het echter wel een stuk minder snel laten gebeuren door te investeren in een borduurstandaard*. Aan de ene kant klem je je borduurring en de andere kant zet je vast aan de tafel of klem je tussen je benen. Zo heb je net iets meer stabiliteit tijdens het borduren zonder dat je continu de ring moet vasthouden.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees de disclaimer voor meer informatie. Alle foto’s zijn eigendom van de respectievelijke Etsy verkopers – op de headerfoto & Pokémon, Gotta Catch ‘em All na.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close