Wat heb je nodig om te borduren?

4.6K

Ben je benieuwd of borduren iets voor jou is, maar voel je je ietwat overweldigd door alle opties? In dit artikel ontdek je wat je nodig hebt om te borduren. En goed nieuws, want dat is niet zoveel. Borduren is een makkelijke en betaalbare creatieve hobby. Om te beginnen met borduren heb je enkel een eenvoudig borduurpatroon en wat materialen nodig.

borduurstof ndb scaled - Wat heb je nodig om te borduren?

Borduurstof

De meest voorkomende borduurtechnieken zijn kruissteek borduren en vrij borduren. Kies je voor kruissteek borduren, dan heb je AIDA stof nodig. Bij vrij borduren staat het je ook letterlijk vrij welke ondergrond je kiest. 

aida stof kruissteek ndb 1024x271 - Wat heb je nodig om te borduren?

AIDA stof voor kruissteek borduren

AIDA werd in 1907 ontwikkelt door het Duitse Zweigart. Deze stof wordt geweven met bundels van vier stevige draden die elkaar horizontaal en verticaal kruisen. Tussen de bundels ontstaan open ruimtes waar je de naald doorheen haalt wanneer je een kruissteek maakt. Daardoor krijgt de stugge AIDA-stof een duidelijk stramien en kun je precies uittellen waar je volgende kruissteek komt.

AIDA kent verschillende structuren die omschreven worden als ‘counts’. Hoe hoger de count, hoe fijner de stof. Ga je net beginnen met AIDA, dan is het ’t makkelijkste om een borduurpakket te kopen. Ga je zelf op zoek naar de juiste materialen, dan is het onderstaande overzicht een handige houvast in je zoektocht naar AIDA borduurstof.

  • 6 count = 2,45 kruisjes per cm
  • 8 count   = 3,3 kruisjes per cm
  • 11 count = 4,5 kruisjes per cm
  • 14 count = 5,5 kruisjes per cm
  • 16 count = 6,3 kruisjes per cm
  • 18 count = 7,1 kruisjes per cm
  • 20 count = 8 kruisjes per cm

Stof voor vrij borduren

Voor vrij borduren kun je alle soorten stoffen gebruiken. Een fijne beginnersstof is van 100% katoen. Dat is niet elastisch, heeft een egale structuur en is makkelijk te vinden. Zeeman heeft bijvoorbeeld t-shirts van 100% katoen. Kies een grote maat, want dan heb je al voor 3.99 een flinke lap stof om op te oefenen. ‘Officiële’ stof gebruiken? Iris Borduurt en Splendith zijn twee van mijn favoriete Nederlandse adressen voor borduurstof.

De handigste tips & tricks voor het kiezen van borduurstof op een rij:

  • Structuur: Gelijke draden en een gelijke weving maakt het resultaat van je borduurwerk strakker.
  • Elasticiteit: hoe minder elastisch de stof is, hoe makkelijker je het kunt borduren. Kies je voor een elastische stof (zoals bijvoorbeeld een t-shirt), gebruik dan een borduurring om de stof strak te spannen.
  • Stofdikte: hoe dunner de stof, hoe kwetsbaarder de draden van de stof zijn. Foutjes kun je je dan niet veroorloven. Begin met een iets dikkere stof en probeer pas de kwetsbare stoffen uit als je vaker geoefend hebt. 
dmc hema garen ndb 1024x732 - Wat heb je nodig om te borduren?
Boven: Action garen, onder: DMC garen

Borduurgaren

Je hebt geen idee wat je impact van goede borduurgaren op het eindresultaat is tot je budget garen en DMC garen naast elkaar ziet. DMC garen hebben een bepaalde glans over zich die andere merken missen. Vrijwel al het borduurwerk wat je op internet tegenkomt, is gemaakt met garen van dit merk. Om het kiezen voor ‘merkgaren’ budgetproof te houden, begin je met een borduurpatroon in één kleur. Zo kun je rustig uitproberen of de techniek bevalt en hoe je met de stof overweg kunt.

DMC borduurgaren bestaan al meer dan 250 jaar, hebben een lengte van 8 meter en zijn makkelijk in 6 draden uit te splitsen. Voor veel borduurwerk splits je je garen op, zodat je met een dunnere draad een subtieler resultaat krijgt. Vaak staat er bij het borduurpatroon hoeveel draden je kunt gebruiken, maar test het zelf uit als je verschillende steken oefent. Dit is direct een van de redenen om voor DMC te kiezen. De garen splitsen veel makkelijker en ook breken de draden minder snel. En mocht je nu vrezen voor het prijskaartje: voor één bosje DMC garen van 8 meter betaal je 1,60 bij Pipoos. Valt best mee toch?

naalden borduren ndb 1024x732 - Wat heb je nodig om te borduren?

Borduurnaald

Borduurnaalden komen in verschillende punten en verschillende diktes. Afhankelijk van de stof en het het borduurpatroon kies je welke naald het wordt. Een van de grootste kunsten in de borduurwereld is het vlekkeloos rijgen van de draad door het oog van de naald. Je kunt daar een handige tool – de draaddoorhaler – voor gebruiken, maar als beginner heb je die vaak niet. Let er daarom op dat je voor naalden kiest die een oog hebben waar je zonder draaddoorhaler ook nog iets mee kunt. Voor de liefhebbers zijn er ook naalden van het merk Prym te vinden die open zijn aan de bovenkant.

Borduurnaalden met een stompe punt

Naalden met een stompe punt zijn handig wanneer je met AIDA stof werkt. Doordat AIDA al gaatjes heeft, hoef je die niet met de naald te prikken. Een stompe naald scheelt je een hoop onnodig prikken in je eigen vingers (want dat ga je gegarandeerd doen). 

Borduurnaalden met een scherpe punt

Naalden met een scherpe punt zijn handig wanneer je vrij borduurt. Zowel voor dunne als dikkere stoffen zijn de scherpe punten de schoonste manier om de stof te bewerken. Je maakt een gaatje wat volledig opgevuld wordt door de borduurgaren.

borduurringen ndb 1024x732 - Wat heb je nodig om te borduren?

Borduurring

Wanneer je Pinterest en Instagram doorkijkt, dan kom je veel borduurringen tegen die permanent om een werk heen zitten. Toch is een borduurring veel meer dan het fotolijstje onder de borduurwerken. Je gebruikt een ring namelijk om je stof strak gespannen te houden. Zowel wanneer je losse lapjes stof gebruikt als wanneer je t-shirts DIY’t. Het is dus zeker aan te raden om een borduurring te kopen wanneer je voor het eerst aan de slag gaat. Welke diameter de borduurring moet hebben, hangt af van je patroon. Ook zijn ringen in verschillende materialen verkrijgbaar. Welk materiaal je kiest, is puur een kwestie van smaak.

borduurschaar ndb 1024x732 - Wat heb je nodig om te borduren?

Borduurschaar

Dit is niet noodzakelijk als je een keertje wilt borduren, maar wel heel prettig wanneer je het vaker doet. Een borduurschaar is een dun, klein schaartje waardoor je goed ziet waar je de draad afknipt. Het is een stuk preciezer dan een keukenschaar. Je kunt deze schaar wederom gewoon bij de Hema kopen, want hier is een duurder merk zeker niet nodig. Extra tip: knip alleen garen met deze schaar, zodat de schaar goed scherp blijft.

Borduurpatroon

Het leukste deel van borduren is natuurlijk het het uitzoeken van een borduurpatroon. Je bent zo uren zoet met zoeken naar mogelijkheden. Op Etsy vind je heel wat creatieve borduurpatronen. Ook kun je ervoor kiezen om kant-en-klaar borduurpakket te kopen. Dan heb je zowel de materialen als het patroon.

Liever geen geld uitgeven aan een borduurpatroon? Om het je makkelijk te maken, vind je op het Pinterestboard van STUDIO VAW verschillende gratis borduurpatronen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close