Ga jij aan de slag met borduren? Hier vind je vijf basissteken die je op weg helpen bij je eerste borduurpatronen. Bij borduren is het belangrijk dat je in gedachten houdt dat de uitspraak ‘oefening baart kunst’ absoluut van toepassing is. Pak daarom een stukje proefstof en oefen deze steken voor je aan het echte werk begint. Met behulp van de uitleg die je in dit artikel tegenkomt, beheers je hierna de vijf handige basissteken van het borduren.
Opmerking: ik noem bijna alle borduursteken bij de Engelse naam. Hoewel er Nederlandse vertalingen zijn, wordt de Engelse terminologie vaker gebruikt. Als je meer informatie over steken zoekt, vind je dan ook veel meer wanneer je de Engelse zoekterm gebruikt.
Running stitch
De running stitch is een echte basissteek. Hoewel je ‘m niet vaak tegenkomt in moderne borduurpatronen is het wel handig om de steek te beheersen. In de illustraties zijn de steken heel dicht op elkaar gemaakt, maar je kunt er ook voor kiezen om meer witruimte tussen de steken te laten.
1. Haal naald en draad van onder naar boven door de stof.
2. Steek de naald weer in de stof naast de plek waar je net omhoog kwam en haal de draad door om je eerste steek te maken.
3. Breng vervolgens de naald weer omhoog naast de eerste steek en zorg ervoor dat je de ruimte tussen de steken gelijk houdt.
Back stitch
De back stitch is een van de meest gebruikte steken in het vrij borduren. In tegenstelling tot de running stitch heb je bij de back stitch geen witruimte. Je gebruikt de gaten namelijk meerdere keren. Daardoor krijg je een strakke lijn die je goed kunt gebruiken als je de buitenlijnen van een figuur borduurt.
1. Start met één gewone steek zoals bij de running stitch.
2. Haal vervolgens de naald en draad van onder naar boven door de stof.
3. Steek de naald één steek terug weer naar beneden waar je de vorige steek geëindigd bent.
Satin stitch
De satin stitch wordt gebruikt om vlakken te vullen. Het is een steek die aardig wat borduurgaren kost, omdat je ook aan de achterkant doorsteekt. Hou hier dus rekening mee wanneer je garen koopt. Hoe strakker je de steken maakt, hoe mooier het resultaat!
1. Steek je naald door de stof op de plek waar de steek begint. Zorg dat je geen ruimte tussen de verschillende steken laat.
2. Haal de draad door de stof en breng de naald weer naar beneden tegenover de beginsteek.
3. Haal vervolgens de draad direct naast de eerste steek weer door de stof naar boven.
French knot
Een french knot is een borduursteek die iets meer oefening vergt dan de vorige drie, maar ook eentje die je borduurwerk direct naar een hoger niveau tilt. De french knot ziet er namelijk uit als een rozenknopje. Je kunt het gebruiken om kleurvlakken te vullen, zoals in het borduurpatroon ‘Een Hollandse Kerst’. Ze maken je werk speelser. Ben je van plan om veel floral/botanical borduurpatronen te kiezen? Dan zul je deze steek nog veel vaker tegenkomen.
1. Haal de draad in z’n geheel van onder naar boven door de stof.
2. Draai de draad twee tot drie keer om de naald heen en trek daarbij het uiteinde van de draad strak.
3. Steek de naald weer door de stof vlakbij de plek waar de draad omhoog kwam.
4. Blijf de draad strak houden, terwijl je de naald met draad door de omwikkelde draden naar beneden trekt.
5. Wanneer de draad bijna helemaal door de stof is, laat je de strak gehouden draad los en maak je de omwikkelde garen vast door ook het laatste beetje draad naar beneden te halen.
Tip: Kom je er niet uit? Geen zorgen, op YouTube staan verschillende uitlegvideo’s die het iets makkelijker maken. Deze steek is lastig voor beginners. Wees niet te streng voor jezelf!
Stem stitch
Samen de french knot is dit de steek die je het meeste tegenkomt wanneer je bloemen en planten borduurt. De naam vertelt je al waar deze steek vaak voor gebruikt wordt: de stam van een bloem of plant.
1. Haal de draad, net naast de plek waar de uiteindelijke steek moet komen, omhoog door de stof.
2. Breng de draad vervolgens weer naar beneden schuin tegenover de plek waar je omhoog gekomen bent. Ook hierbij ga je net over de lijn van de plek waar de uiteindelijke steek moet komen.
3. Breng voor de volgende steek de naald halverwege de eerste steek omhoog en maak de steek af.
Je vindt deze en vele andere steken in de kennisbank van Studio VAW. Veel succes!