Het verschil tussen kruissteek en vrij borduren

3.4K

Er zijn twee duidelijke borduurstijlen te onderscheiden. De klassieke kruissteek en het moderne vrij borduren. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil tussen de twee stijlen is en wat dat betekent voor het lezen van borduurpatronen.

nodig om te borduren beginners ndb 1024x732 - Het verschil tussen kruissteek en vrij borduren

Wat is kruissteek borduren?

Kruissteek borduren (cross stitch) is een borduurstijl waarbij je kruisjes (X) borduurt op aida-stof. Het principe van de kruissteek is dat je precies uittelt waar welke draad van het borduurwerk komt. Dit kun je zo makkelijk uittellen dankzij de manier waarop aida-stof is opgebouwd. Deze stof bestaat namelijk uit kleine vierkante openingen waar je de draad doorheen haalt. 

Hoe lees je een kruissteek borduurpatroon?

Wanneer je voor het eerst een borduurpatroon voor de kruissteek onder ogen krijgt, dan is de kans groot dat je schrikt. Het staat vol met icoontjes, codes, kleuren, getallen en lijntjes. Het is gelukkig niet zo moeilijk als het eruit ziet. De iconen en kleuren staan samen voor de verschillende draden die je gebruikt tijdens het borduren. Vaak staat er in de legenda ook nog de aanbevolen kleur DMC draad en de draaddikte achter. 

Het raster waar het patroon zelf op staat komt overeen met de structuur van je stof. Om het je makkelijk te maken, staan er vaak getallen boven zodat je goed kunt tellen. Ook is het midden van het patroon vaak aangemerkt. Wanneer jij je stof horizontaal en verticaal dubbel vouwt, heb je een zichtbaar midden. Het gevouwen midden is waar je begint met borduren van het vierkantje wat in het patroon als midden aangemerkt is. Hierdoor voorkom je dat je te weinig ruimte op je stof overhoudt.

borduurwerk ndb 1024x1024 - Het verschil tussen kruissteek en vrij borduren

Wat is vrij borduren?

Vrij borduren is wat ook wel bekend staat als modern borduren. Hier kun je iedere stof en iedere illustratie voor gebruiken. Bij vrij borduren trek je een willekeurig lijnpatroon over op stof en borduur je vervolgens met verschillende steken het werk af. De mogelijkheden met vrij borduren zijn eindeloos. Borduur een woord op een t-shirt, geef Allstars een unieke make-over of maak je mondkapje uniek met een tof borduurpatroon.

Hoe lees je een borduurpatroon?

Bij vrij borduren heb je te maken met een borduurpatroon die enkel de omtrek is van wat je maakt. Die lijnen vormen de houvast op de stof. Hierbij is het aan jezelf om in te schatten of je in het midden van de stof zit. Bij gedetailleerde patronen staat er aangegeven hoe dik de draad moet zijn, welke kleuren je nodig hebt en welke steken je moet gebruiken. Als dit echter mist, dan kun je het bij vrij borduren naar eigen inzicht bepalen. 

Het grootste verschil tussen kruissteek borduren en vrij borduren zijn de steken. Kruissteek is niets anders dan kruisjes maken, waar je bij vrij borduren het zo gek niet kunt bedenken of het is mogelijk. Zo bestaat er bijvoorbeeld zelfs 3D-borduurwerk. Ook heeft de kruissteek een klassiekere uitstraling dan het vrije werk. Etsy is favoriet bij studio vaw voor toffe kruissteek patronen. Daar vind je de moderne uitvoering van deze klassieke stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close