5 handige steken voor het borduren van letters

12.4K

Inspirerende quotes, rake citaten of affirmaties: steeds meer korte zinnetjes vinden hun weg in ons dagelijks leven. Een goede manier om jezelf te herinneren aan datgene wat voor jou belangrijk is. Je kunt zulke korte tekstjes gewoon ‘ouderwets’ op een post-it aan je spiegel plakken, maar je kunt er ook een klein feestje van maken. Borduur jouw favoriete quote en hang ‘m op een plek waar je vaak komt. Zin om aan de slag te gaan? Ontdek hieronder welke vijf steken je kunt gebruiken om letters te borduren.

stem ndb 1024x576 - 5 handige steken voor het borduren van letters

Stem stitch (steelsteek)

De stemstitch is een graag geziene steek bij het borduren van bloemen (niet voor niets ‘stem’ stitch). Het resultaat ziet eruit als een sierlijk gedraaide draad en daarmee is de stem stitch heel geschikt voor cursieve letters. 

Begin met één gewone steek. Van achter door stof en een steeklengte verder de naald weer naar beneden halen. Vervolgens breng je de naald halverwege je gemaakte steek omhoog. Je gaat hierbij niet door de draad heen, maar erlangs. Vervolgens breng je de naald een steeklengte verder weer naar beneden en begint de handeling opnieuw. Let er goed op dat je je naald telkens aan dezelfde kant van de draad omhoog brengt voor een net resultaat.

split ndb 1024x576 - 5 handige steken voor het borduren van letters

Split stitch (gespleten steek)

De split stitch lijkt bijzonder veel op de stem stitch, alleen haal je de naald niet langs het draad, maar er doorheen. Je krijgt daardoor een vollere letter met een speelse look.

Begin met één gewone steek. Van achter door stof en een steeklengte verder de naald weer naar beneden halen. Vervolgens breng je de naald halverwege je gemaakte steek omhoog. Je splitst hierbij de draad in tweeën. Vervolgens breng je de naald een steeklengte verder weer naar beneden en begint de handeling opnieuw. Zorg ervoor dat je echt door het midden van de draden gaat voor het strakste resultaat.

back ndb 1024x576 - 5 handige steken voor het borduren van letters

Back stitch (stiksteek)

De backstitch kom je vaak tegen bij borduren. Het is een van de basissteken. Het is een simpele, maar effectieve manier om letters te borduren. 

Je begint de backstitch door de naald van de achterkant naar de voorkant door je stof te steken. Maak je eerste steek en breng vervolgens een steeklengte verder de naald omhoog. Dat betekent dus dat er een lege ruimte is tussen de eerste steek en waar je de naald voor de tweede keer omhoog gebracht hebt. Steek vervolgens naar achteren en haal de naald door hetzelfde gat waar je de eerste steek geëindigd bent. Vervolgens herhaal je de vorige stappen tot je de letter(s) gevuld hebt. 

whip ndb 1024x576 - 5 handige steken voor het borduren van letters

Whipped back stitch

De whipped backstitch is een van mijn persoonlijke favorieten. Het whipped effect zorgt ervoor dat de draad één sierlijke lange draad lijkt. Het verbergt de gaatjes van de naald volledig. Deze steek leent zich ook goed voor een cursieve letter.

Je begint met de gewone backstitch. Zorg dat je de hele letter borduurt voor je aan het whipped effect begint. Breng vervolgens de naald omhoog aan het begin van de letter. Vanaf hier steek je niet meer door de stof tot je bij het einde van de letter (of je draad) bent. Je laat de naald onder de borduursteek doorglijden alsof je een veter rijgt. Herhaal dit voor iedere steek en haal de draad altijd aan dezelfde kant door de steken heen. Aan het einde van de letter steek je de naald weer in de stof. 

satin ndb 1024x576 - 5 handige steken voor het borduren van letters

Satin stitch (satijnsteek / platsteek)

De satin stitch wordt gebruikt om vlakken te vullen. Deze steek gebruik je dus niet voor dunne letters, maar juist voor blokletters. 

De satin stitch maak je door een straight stitch, maar dan van de ene naar de andere lijn. Vervolgens maak je direct daarnaast weer een straight stitch en dit herhaal je tot je de letter gevuld hebt. Hoe strakker je de draden naast elkaar steekt, hoe mooier het resultaat. Bij grote vlakken kan het helpen om wat hulplijnen te tekenen, zodat je de letter in vlakken verdeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close